Adiuva me! (Kerstpuzzel)

Meestal help ik anderen met vertalingen uit het Latijn. Maar nu kan ik jullie hulp wel even goed gebruiken. Ik sta namelijk op het punt om de oorspronkelijke tekst van een Latijns pamflet te gaan aanpassen. Een regelrechte doodzonde. Op zijn minst een allerlaatste redmiddel. Eerst moet je echt álle andere mogelijkheden uitgesloten hebben. En misschien heb ik er wel eentje over het hoofd gezien…

Adiuva me! Hellup!

Het is maar één zin. Uit een geleerd Latijns pamflet vol citaten uit de Bijbel en juridische handboeken en een paar uitspraken van bekende denkers en filosofen.

Zin uit het Latijnse pamflet Correptorium Flamingorum

Oké. Wat achtergrondinformatie. (Die heb ik zelf ook altijd graag als ik ga vertalen.) Na de dood van hun vorstin (Maria van Bourgondië) komen de Vlamingen in opstand tegen haar echtgenoot, de Oostenrijker Maximiliaan. Die vindt namelijk dat hij de rechtmatige regent is van hun 4-jarige zoontje, Filips de Schone. Maar de Vlamingen nemen dat regentschap liever zelf op zich. Het meningsverschil loopt zó uit de hand dat ze Maximiliaan in de gevangenis gooien. Er wordt een hele mediacampagne op touw gezet om hem weer vrij te krijgen. Daar maakt het Latijnse pamflet Correptorium Flamingorum (‘Terechtwijzing van de Vlamingen’) deel van uit.

Si autem de fidelitate et obedientia quam principibus superioribus nostris debemus, aliquid dicere temptaverimus[,] pelagum sacrarum scripturarum moraliumque philosophorum dogmata ac plurium pulcrarum sententiarum ventis suaviter agitabimur etc.

Dat dogmata. Moet dat geen dogmatum zijn? Want het staat daar nu een beetje raar tussen al die genitieven als pelagum (=pelagorum) en sententiarum. Die volgens mij allemaal afhankelijk zijn van ventis. Dan zou het worden: “Als we echter iets over de trouw en de gehoorzaamheid die we onze superieure vorsten verschuldigd zijn, proberen te zeggen, worden we teruggedreven door de lichte bries van zeeën aan Bijbelverzen, de leerstellingen van de filosofen en de prachtige spreuken van velen, etc.” Mee eens? Of zijn er andere mogelijkheden?